Kan det bli enklare och billigare än att tillaga gyros på fläskkarré i varmluftsugn? Varmluften ger en lite bränd och grillad smak som gör att det färdiga strimlade köttet passar perfekt i tortillabröd eller pitabröd. Skär upp det och låt det sedan ligga och dra i köttskyn medan du förbereder tillbehören. Spara resterna i kylen och värm på någon dag senare.
Vad är gyros?
Gyros är en grekisk snabbmatsrätt som ofta lagas på fläskkött, men kan även lagas på nöt eller lamm. Gyros kan man säga är Greklands motsvarighet till kebab och tacos. Gyros kan grillas på spett i ugn ungefär som man grillar kebab på rulle. Gyros kryddas med en grekisk kryddblandning som ger gyros sin karaktäristiska smak.
Vad betyder gyros?
Gyros betyder varv eller sväng. Sannolikt på grund av att den tillagas som kebaben på ett roterande spett.
Gyros på fläskkarré i ugn
Equipment
- 4 grillpinnar i trä
- ugnsform eller gjutjärnspanna
- 2-4 gula lökar
Ingredienser
- 1,5 kg fläskkarré, i skivor ca 1 cm tjocka
Marinad
- 1 msk oregano
- 1 msk timjan
- 1 msk rosmarin
- 1 msk rökt paprika
- 1 msk spiskummin
- 1 tsk svartpeppar
- 2 tsk salt
- 1 tsk chiliflakes
- 2 msk vinäger – vitvin, rödvin eller hallonvinäger ta en vinäger du har hemma
- 1 msk honung
- 0,5 dl olivolja – eller det du tycker behövs
- 0,5 gul lök, strimlad
- 1/2 citron, pressa saften
Instruktioner
- Gör marinaden och lägg i köttet. Täck med plastfolie och låt stå minst 4 timmar i kylskåp. Gärna över natten.
- Ställ grillpinnarna på lökhalvor eller potatishalvor i ugnsformen och trä på köttbitarna så det blir ett "köttberg". Toppa med citron- och lökklyftor.
- In i ugn på 175 grader varmluft i ca 1:30 – 1:45h. Snurra formen under tiden för att få bra och jämn grillyta. Täck med folie om köttet blir bränt.
- Ös köttet var 20:e minut eller så.
- Ta ut det vid 68-70 grader. Låt vila 15-20 minuter.
- "Hyvla" upp köttet i strimlor och lägg under folie för varmhållning.
- Servera med valfria tillbehör, tex tortillabröd, tsatsiki, tomat, pommes frites, strimlad vitkål, avocado, riven ost, gurka, isbergssallad, etc.