Kalljäst pizzadeg 48 timmar i kylskåp

Här kommer ett recept på kalljäst pizzadeg som jag tycker blir fantastiskt bra. Det gäller dock att planera och göra sin pizzadeg i god tid då detta recept kräver 48 timmar jäsning i kylskåp. Jag tog 900 g Kungsörnen pizzamjöl (eller Tipo00-mjöl) till 6 st pizzor. Inspirerat av följande pizzadegsrecept.

  • Pensla pizzakanterna med olivolja innan du gräddar pizzan.
Kalljäst pizzadeg 48 timmar
Pizza bianco med grönkål, rotselleri och jordnötter

Vad är kalljäst pizzadeg?

Långsam jäsning
Degen jäser i kylskåp, utvecklar smak.

Enkel hantering
Perfekt för planering, gör i förväg

Fantastisk smak
Djup smakutveckling under lång tid.

Fördelarna med kalljäst deg

Smak
Djup och komplex smak.

Textur
Mjuk och luftig konsistens.

Bekvämlighet
Förbered i förväg, enkel hantering.

Kalljäst pizzadeg 48 timmar

Kalljäst pizzadeg 48 timmar

Tunn botten, tjocka kanter som penslas med olivolja innan gräddning i varm ugn.
Förberedelser 20 minuter
Tillagningstid 20 minuter
Kalljäsning i kylskåp 2 days
Total tid 2 days 40 minuter
Måltid Huvudrätt
Kök Italienskt
Portioner 6 pizzor
Kalorier 1 kcal

Equipment

  • pizzastål eller pizzasten valfritt
  • köksassistent med degkrok

Ingredienser
  

  • 10-15 g färsk jäst
  • 6 dl kallt vatten
  • 40 g olivolja
  • 900 g pizzamjöl eller tipo00
  • 12 g socker
  • 10 g salt

Instruktioner
 

  • Blanda vatten och jäst med degkroken i maskin tills jästen löst sig
  • Blanda ned salt, socker, olivolja och mjöl
  • Knåda med degkrok ca 5 min
  • Jäs under duk ca 45-60 min
  • Mjöla bakbord och dela upp degen i 6 bitar. (6 pizzor)
  • Forma runda fina bollar
  • Olja in en eller två djupa ugnsplåtar och lägg degbitarna där.
  • Smörj dem med lite olivolja och täck plåtarna med plastfolie så degarna inte torkar i kylen
  • Jäs i kylskåp ca 48 timmar
  • Ta fram degarna ca 1 timme innan du ska baka ut dem.
    Kalljäst pizzadeg Pizza Bianco med grönkål och rotselleri

Anteckning

Pizza bianco med grönkål och rotseller
Keyword pizza

Lämna en kommentar

Recipe Rating




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.