Baka bullar med öl?

Bullar med pistaschkräm

Kan man baka bullar med öl istället för mjölk? Ja det kan man. Det upptäckte jag när jag skulle baka bullar men insåg att vi inte hade nån mjölk hemma. Så vad gör man? Jo man tar det man alltid har hemma: öl. I det här fallet blev det alkoholfri öl från Norrlands Guld. Inga konstigheter, funkade hur bra som helst!

Kan man använda öl i bulldegen?

Absolut kan man baka bullar med öl! Det är ett utmärkt sätt att ge bullarna en extra dimension av smak och en härligt luftig konsistens. Ölen bidrar med både smak och fukt till degen, vilket gör bullarna saftiga och goda.

Varför använda öl i bakning?

  • Smak: Ölen ger en unik och komplex smak till bullarna, beroende på vilken sort du väljer.
  • Luftighet: Koldioxiden i ölen hjälper till att få degen att jäsa och bli extra luftig.
  • Saftighet: Ölen gör bullarna saftiga och håller sig fräscha längre.

Vilken öl ska man välja?

  • Ljus lager eller pilsner: Ger en mild och neutral smak som passar de flesta bullar.
  • Vetesöröl: Ger en sötare och fruktigare smak.
  • Porter eller stout: Ger en mer intensiv och maltig smak, passar bra till mer smakrika bullar.

Tips när du bakar med öl:

  • Varm öl: Värm ölen till fingertemperatur för att jästen ska aktiveras ordentligt.
  • Mängd öl: Börja med att ersätta en del av vattnet i receptet med öl. Du kan justera mängden efter smak.
  • Jäsning: Låt degen jäsa ordentligt. Ölen kan göra att jäsningen går lite snabbare.

Pistaschkräm brukar vanligtvis finnas att köpa på Lidl.

Pistaschbullar bakade med öl

Kan man baka bullar med öl? Ja det kan man!
Förberedelser 15 minuter
Tillagningstid 20 minuter
Jäsning 2 timmar 40 minuter
Total tid 3 timmar 15 minuter
Måltid Fika
Kök Svenskt
Portioner 15 bullar
Kalorier 377 kcal

Ingredienser
  

  • 25 g jäst
  • 2 dl Norrlands Guld alkoholfri öl
  • 1 dl grädde 40%
  • 1 dl socker
  • 450 g vetemjöl
  • 75 g margarin eller smör rumsvarmt

Fyllning

  • 100 g margarin eller smör
  • 50 g mandelmassa
  • 100 g pistaschkräm finns att köpa på Lidl
  • 1 msk strösocker
  • 1 msk vetemjöl

Pensling

  • 1 ägg

Frosting

  • 100 g smör
  • 1 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 75 g naturell färskost
  • 2-3 msk pistaschkräm samma som ovan

Topping

  • 1 dl rostade solrosfrön, mixade

Instruktioner
 

  • Smula sönder jästen i en degbunke. Häll på öl och grädde och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt socker, mjöl och margarin och arbeta ihop till en smidig deg i en hushållsassistent 7–9 min. Tillsätt saltet på slutet. Låt degen jäsa under bakduk i ca 2 tim. Ölen gjorde att det tog lite extra tid.
  • Fyllning: Rör ihop margarin, mandelmassa, pistaschkräm, socker och mjöl till en jämn smet.
    Pistachio spread
  • Lägg upp degen på en mjölad arbetsbänk. Kavla ut den till en rektangel och bred på fyllningen. Rulla ihop till en rulle från långsidan och skär den i ca 3-4 cm breda bitar. Lägg bitarna med snittytan uppåt i en liten långpanna, ca 25 x 35 cm, klädd med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta i ca 40 min. Sätt ugnen på 225°, eller 200° varmluft.
  • Pensla bullarna med upp­vispat ägg. Grädda mitt i ugnen i ca 20 min. Låt bullarna svalna.
    Bullar med pistasch
  • Frosting: Vispa smör, florsocker och vaniljsocker ljust och luftigt. Tillsätt färskost och pistaschkräm. Vispa ihop till en slät frosting. Lägg en klick frosting på varje bulle och bred ut den med en slickepott. Strö över mixade rostade solrosfrön.
    Bullar med pistaschkräm
Keyword bullar, öl, pistage

Lämna en kommentar

Recipe Rating




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.