Här kommer en översättning av ett recept från overthefirecooking.com (Instagram: @overthefirecooking) som jag även försvenskat lite för att enklare kunna tillagas med de ingredienser som finns i svenska mataffärer. Det är en peruansk stekröra med entrecôte och stekta grönsaker.
Tips: Marinera köttet, blanda såsen och ugnsgrilla pommes fritesen kvällen innan, så går det ganska snabbt att tillaga kommande dag.
Jag har lagat det i en stor stekpanna hemma i köket, men det ska enligt originalet tillagas över grillen på stekbord eller Muurikka för att få lite grill- och röksmak.
De här ingredienserna använde jag (4 port):
- ca 900 gr entrecoté
Marinad:
- 1/2 dl japansk soja (funkar lika bra med kinesisk)
- 1/2 dl vitvinsvinäger
- 1,5 msk salt
- 1,5 msk svartpeppar
- 1 msk spiskummin
- juicen från tre limefrukter
- 1 msk rapsolja
Stekta grönsaker:
- 1 röd lök, skivade
- 2 skivade paprikor, valfri färg
- 2 klyftor vitlök, finhackade
- ca 2 cm ingefära, riven
- ”lagom” mycket tillagade pommes frites (eller klyftpotatis)
- 1-2 tsk sambal oelek (eller något annat starkt)
- Fryst persilja eller färsk koriander
Sås:
- 1,2 dl majonäs
- 0,6 dl buttermilk (0,6 dl mellanmjölk + 1 tsk vitvinsvinäger, låt stå minst 10 min)
- 1-2 tsk sambal oelek (eller nåt annat starkt)
- 1 st lime, pressad
- smaka av med salt och ev peppar
Peruansk stekröra med entrecôte, så här gjorde jag:
Tärna entrecôten i ca 2 x 2 cm stora bitar och lägga i bunke tillsammans med marinaden. Låt stå minst 2 timmar, gärna över natten i kylskåp.
Nästa dag, blanda ingredienserna till såsen och låt stå till servering.
Ta ut köttet ur kylen och häll bort eventuell överbliven marinad från köttet. Stek bitarna i stekpanna till önskad grad, jag vill gärna ha dem lite rödrosa i mitten. Lägg köttet åt sidan.
Stek paprika, röd lök, vitlök och ingefära. Blanda ner en klick sambal oelek eller motsvarande. När grönsakerna är mjuka tillsätt pommes frites, kött och persilja och låt bli varmt. Dra stekpannan åt sidan och tillsätt det kokta riset så det blir lite varmt. Rör om alltihop så det blandas noga.
Servera från stekpannan till talrik och glöm inte att tillsätta rejält med sås. Toppa med ännu mer persilja eller färsk koriander som garnering.
Som sagt, en peruansk stekröra med entrecôte blir nog ännu godare tillagad på en Muurikka.
Entrecôte på Muurikka – Peruansk mat – Recept
Equipment
- 1 Muurikka
Ingredienser
- 900 g entrecôte
Marinad
- 0,5 dl japansk soja eller kinesisk soja
- 0,5 dl vitvinsvinäger
- 1,5 msk salt
- 1,5 msk svarpeppar
- 1 msk spiskummin
- 3 st pressade lime, saften
- 1 msk rapsolja
Stekta grönsaker
- 1 röd lök, skivad
- 2 paprikor, skivade
- 2 vitlöksklyftor, finhackade
- 2 cm ingefära, riven
- pommes frites
- 1-2 tsk sambal oelek eller något annat kryddstarkt
- fryst persilja eller färsk koriander
Sås
- 1,2 dl majonäs
- 0,6 dl buttermilk 0,6 dl mellanmjölk + 1 tsk vitvinsvinäger, låt stå minst 10 min
- 1-2 tsk sambal oelek eller motsvarande
- 1 lime, pressad
- smaka av med salt och peppar
Instruktioner
- Tärna entrecôten i ca 2 x 2 cm stora bitar och lägga i bunke tillsammans med marinaden.
- Låt stå minst 2 timmar, gärna över natten i kylskåp.
- Blanda ingredienserna till såsen och låt stå till servering.
- Koka riset, ställ åt sidan.
- Stek bitarna på varm Muurikka till önskad grad, jag vill gärna ha dem lite rödrosa i mitten. Lägg köttet åt sidan.
- Stek paprika, röd lök, vitlök och ingefära. Blanda ner en klick sambal oelek eller motsvarande.
- När grönsakerna är mjuka tillsätt pommes frites, kött och persilja och låt bli varmt.
- Lyft Muurikkan från elden/glöden och tillsätt det kokta riset sist av allt så det blir lite varmt. Rör om alltihop så det blandas.
- Toppa med ännu mer persilja eller färsk koriander som garnering.
- Servera direkt från Muurikka till tallrik och glöm inte att tillsätta rejält med sås.