Jag har testat några olika recept, mjöl, jäsningar och ugnsvärme och kommit fram till att detta recept på pizzadeg är enkelt, jättegott, lagom stort för vår familj (några bitar kvar till dagen efter) och tillagningen blir bra i vår ugn. En bra kalljäst pizzadeg för att göra pizza i varmluftsugn. Ska man göra pizza i ugn så kan man ha pizzadeg jäst i kylen över natten.
Jag förbereder deg och topping på morgonen (på helgen) och bakar ut den och gräddar pizzorna till middag samma dag. Men glöm inte att göra kanterna stora och fluffiga. Kavla inte degen!
Ingredienser pizzadeg-recept(till fyra mellanstora pizzor):
- 25 g färsk jäst
- 4 dl kallt vatten
- 600 g Tipo 00 mjöl, finns på Coop.
- 2 tsk salt
- 1 msk olivolja
Utrustning:
- Varmluftsugn + bakplåtar
- Köksmaskin med degkrok
- Plastfolie
- Kökshandduk
- Sval
- Köksfläkt med bra drag
Gör så här:
- På morgonen (om ni ska äta pizza till middag), blanda och knåda alla ingredienser i köksmaskin med degkrok 5-10 minuter. Lagom kladdig ska pizzadegen vara, toppa den med lite vetemjöl.
- Täck degbunken med plastfolie och en handduk och ställ svalt, typ i sval eller källare eller svalt skafferi. Kylen funkar säkert också. Låt pizzadegen stå 6-8 timmar medan ni gör annat.
- Eftermiddag/afton, ta fram och knåda degen på mjölat bord och dela i fyra bollar. Rulla dem släta och lägg på oljad plåt och låt jäsa ytterligare i kall ugn. Låt stå ca 30-60 min. Ta ut ur ugnen.
- Sätt ugnen på övervärme/grillvärme och maxtemperatur, 250 C på vår ugn. Kör varmluft/fläkt också om det går.
- Baka ut pizzorna, kom ihåg att behålla tjocka kanter och lägg på valfri topping. Pensla kanterna med olivolja det sista du gör innan gräddning.
- Grädda på plåt högst upp i ugnen, så nära värmeelementen som möjligt. Håll koll, det går snabbt, typ 2-4 min och kan börja ryka en del. Tips! Kör köksfläkten hela tiden.
Tillägg: Den avancerade pizzabagaren låter ugnsplåten bli stekhet i ugnen innan pizzan läggs på och gräddas. Då blir undersidan på pizzan krispigare.
Varför kalljäser man pizzadeg?
Kalljäsning av pizzadeg ger en rad fördelar som resulterar i en smakrikare och mer lätthanterlig deg:
- Djupare smak: Under den långsamma kalljäsningen hinner degen utveckla mer smak och komplexitet. Jästen får gott om tid att omvandla stärkelse till socker och sedan omvandla sockret till alkohol och koldioxid. Dessa processer bidrar till en mer nyanserad och smakrik pizza.
- Bättre struktur: Det långsamma jäsprocessen gör att glutentrådarna i degen hinner utvecklas på ett mer optimalt sätt. Detta resulterar i en segare och mer elastisk deg som är lättare att forma och som håller ihop bättre under bakningen.
- Lättare att hantera: En kalljäst deg blir mer stabil och lättare att arbeta med. Den är mindre klibbig och riskerar inte att jäsa över lika snabbt som en deg som jäser vid rumstemperatur.
Kalljäst pizzadeg i varmluftsugn
Equipment
- 1 varmluftsugn
- 2-4 bakplåtar
- plastfolie
- 1 kökshandduk
- sval/kylskåp
- köksfläkt
Ingredienser
- 25 g färsk jäst
- 4 dl kallt vatten
- 600 g Tipo 00 mjöl
- 2 tsk salt
- 1 msk olivolja
Instruktioner
- På morgonen (om ni ska äta pizza till middag), blanda och knåda alla ingredienser i köksmaskin med degkrok 5-10 minuter. Lagom kladdig ska pizzadegen vara, toppa den med lite vetemjöl.25 g färsk jäst, 4 dl kallt vatten, 600 g Tipo 00 mjöl, 2 tsk salt, 1 msk olivolja
- Täck degbunken med plastfolie och en handduk och ställ svalt, typ i sval eller källare eller svalt skafferi. Kylen funkar säkert också. Låt pizzadegen stå 6-8 timmar medan ni gör annat.
- Eftermiddag/afton, ta fram och knåda degen på mjölat bord och dela i fyra bollar. Rulla dem släta och lägg på oljad plåt och låt jäsa ytterligare i kall ugn. Låt stå ca 30-60 min. Ta ut ur ugnen.
- Sätt ugnen på övervärme/grillvärme och maxtemperatur, 250 C på vår ugn. Kör varmluft/fläkt också om det går.
- Baka ut pizzorna, kom ihåg att behålla tjocka kanter och lägg på valfri topping. Pensla kanterna med olivolja det sista du gör innan gräddning.
- Grädda på plåt högst upp i ugnen, så nära värmeelementen som möjligt. Håll koll, det går snabbt, typ 2-4 min och kan börja ryka en del. Tips! Kör köksfläkten hela tiden.