Goda bröd till döner kebab är minst lika viktigt som rätt kött till kebaben och rätt sås. I min jakt på den perfekta ”berlinska” dönerkebaben hittade jag detta klipp där det bakas riktiga dönerbröd:
Brödreceptet översatt till svenska mått:
Deg:
710 gr mjöl
355 ml fingerljummet vatten
2 tsk socker
1 paket torrjäst (14 gr)
Låt stå 10 min
Tillsätt:
1 ägg
50 gr smör i bitar
2 msk olja
2 tsk salt
Kör med elvisp, knåda med händerna.
Låt jäsa 1 timme
Kavla ut degen/degarna, för mig blev det två bröd.
Pensla med 1 ägg blandat med 1 msk mjölk.
Toppa med sesamfrön.
In i varmluftsugn på 190 gr C i ca 17-19 min. Jag körde mina bröd ett och ett.
Klart!
Dönerkebabbröd – resultatet:
Min färdiga döner kebab:
Vad är skillnaden på döner och durum kebab?
Döner och durum kebab är två varianter av kebab som kan verka väldigt lika, men det finns några viktiga skillnader:
- Brödet: Den största skillnaden ligger i brödet.
- Döner kebab: Serveras i ett pitabröd, ett mjukt och rundat bröd med ett hål i mitten. Pitabrödet öppnas upp och fylls med kött, sallad och sås.
- Durum kebab: Serveras i ett tunt, flatbröd som rullas ihop till en rulle. Det är lite som en tortillawrap, men oftast större och segare.
- Presentation:
- Döner kebab: Har en mer öppen presentation, där köttet och tillbehören syns tydligt i det öppna pitabrödet.
- Durum kebab: Är mer kompakt och har ett mer ”paketerat” utseende tack vare det rullade brödet.
- Smak:
- Smaken är väldigt lik mellan de två, men vissa tycker att durum kebaben kan ha en lite mer intensiv smak eftersom alla smakerna är samlade i rullen.
Sammanfattningsvis:
- Döner: Mjukt pitabröd, öppen presentation.
- Durum: Tunt flatbröd, rullad presentation.
Vilken ska man välja?
Det beror helt på personlig smakpreferens. Om du gillar mjukt bröd och en öppen presentation, är döner kebab ett bra val. Om du föredrar ett mer kompakt och ”paketerat” alternativ, är durum kebab ett bättre val.
Extra tips:
- Fyllning: Både döner och durum kebab kan fyllas med olika sorters kött, sallad, såser och tillbehör. Det är upp till dig att välja dina kebabfavoriter!
- Storlek: Durum kebaben är ofta lite större än döner kebaben, så om du är riktigt hungrig (typ bakis) kan det vara ett bra alternativ.
Bröd till döner kebab
Equipment
- varmluftsugn
- kavel
- elvisp
Ingredienser
Deg
- 710 g vetemjöl
- 355 ml fingerljummet vatten
- 2 tsk strösocker
- 1 paket torrjäst (14g)
- 1 ägg
- 50 g smör i bitar
- 2 msk olja valfri sort
- 2 tsk salt
Topping
- 1 ägg
- 1 msk mjölk
- 1/2 dl sesamfrön
Instruktioner
- Gör en lite "skål" i det packade mjölet, blanda vatten, socker och torrjäst och häll ner i mjölet. Låt det stå och svälla ca 10 min.710 g vetemjöl, 355 ml fingerljummet vatten, 2 tsk strösocker, 1 paket torrjäst (14g)
- Tillsätt ägg, smör, olja och salt och kör elvisp med degkrokar till en jämn deg.1 ägg, 50 g smör, 2 msk olja, 2 tsk salt
- Låt jäsa under duk 60 min.
- Kavla ut degen på mjölat bord. För mig blev det två bröd.
- Pensla med 1 ägg blandat med 1 msk mjölk.1 ägg, 1 msk mjölk
- Toppa med sesamfrön.1/2 dl sesamfrön
- In i varmluftsugn på 190 gr C i ca 17-19 min. Jag körde mina bröd ett och ett.
Bästa bröden till döner kebab.