Nästan världens bästa chili* på 1 kg högrev

*=originalrecept och instruktioner finns på: Världens bästa chili
 
Det enda jag gjort är att räkna om måtten för att passa världens nästan bästa chili gjort på 1 kg högrev istället för på 5 kg oxkött som i originalreceptet.
 
Jag använde:
 
  • 2-3 flaskor ljust öl, helst det mexikanska Corona. (köp ett sexpack för säkerhets skull)
  • 1 st torkade ancho-pepparfrukt (De är stora, mörkt brunröda och finns i affärer som säljer latinamerikansk mat. I nödfall kan de ersättas med en blandning av mörkrött chilipulver och ett antal flådda, urkärnade röda paprikor.)
  • 1/2 chipotle-peppar (Röd, rökt. Finns torkad på Ica Maxi Strömpilen)
  • 3/5 birdseye-pepparfrukt (Jag ersatte med 1 st torkad, mald piri-piri).
  • 1 jalapeno-pepparfrukt (Knubbiga, gröna. Finns färska att köpa på Ica Maxi Strömpilen)
  • Baconfett (eller olja) att steka i.
  • 2-3 st vitlöksklyftor, grovt hackade.
  • 1 kilo högrev, skuret i centimeterstora tärningar.
  • 2 msk mjöl.
  • 0,5 dl chilipulver.
  • 1 dryg dl mörk oxbuljong.
  • 1 tsk spiskummin.
  • 1 tsk oregano.
  • 1 tsk mald korianderfrö.
  • 2 krm socker.
  • Salt, efter smak. Börja försiktigt!
  • Lite grovt majsmjöl, masa harina.

Det finns ingen enskild, officiellt erkänd version av ”världens bästa chili”. Det är mer en lekfull titel som kockar och matentusiaster använder för att beskriva sina egna unika och favoritrecept.

Varför så många olika versioner?

  • Personliga preferenser: Var och en har sin egen smak och preferens när det gäller kryddstyrka, smaker och konsistens.
  • Regionala variationer: Chili har en lång och rik historia i olika kulturer, och varje region har sina egna traditionella ingredienser och tillagningsmetoder.
  • Experimentlusta: Många kockar tycker om att experimentera med olika ingredienser och tekniker för att skapa sin egen unika version av chili.

Vad kännetecknar ett bra chilirecept?

Även om det inte finns en enda ”rätt” version, finns det några gemensamma nämnare som ofta förknippas med ett bra chilirecept:

  • Balans mellan smaker: En bra chili har en komplex smakprofil med en balans mellan sötma, salthet, syrlighet och hetta.
  • Djup smak: En långsam tillagningstid gör att smakerna hinner utvecklas och smälta samman.
  • God kvalitet på råvarorna: Använd kött av bra kvalitet, färska grönsaker och goda kryddor för att få bästa möjliga resultat.
  • Personlig touch: Det som gör ett chilirecept riktigt bra är den personliga touch som kocken tillför.

Tips:

  • Smaka av under tillagningen och justera kryddningen efter behov.
  • Servera chilin med gott bröd, ris eller majsbröd.
  • Toppa med din favorittillbehör, till exempel riven cheddarost, gräddfil, rödlök eller koriander.

Var hittar jag fler recept?

Det finns otaliga recept på chili att hitta online och i kokböcker. Prova att söka på ”chilirecept” eller ”världens bästa chili” på din favorit sökmotor.

Här är ett grundrecept som du kan anpassa efter din egen smak:

Nästan världens bästa chili

Världens bästa chili på högrev

Erik Hörnfeldt
En förenklad och mindre variant av "Världens bästa chili" med 1 kg högrev istället för 5 kg oxkött.
Tillagningstid 6 timmar
Total tid 6 timmar
Måltid Huvudrätt
Kök Amerikanskt
Portioner 8
Kalorier 277 kcal

Ingredienser
  

  • 2-3 flaskor Corona 33 cl starköl eller folköl
  • 1 st torkad ancho-chili De är stora, mörkt brunröda och finns i affärer som säljer latinamerikansk mat. I nödfall kan de ersättas med en blandning av mörkrött chilipulver och ett antal flådda, urkärnade röda paprikor.
  • 1/2 torkad chipotle-chili Mörkröd, rökt. Finns torkad på Ica Maxi Strömpilen, Umeå
  • 3/5 birdseye-pepparfrukt Jag ersatte med 1 st torkad och mald piri-piri
  • 1 st jalapeno-pepparfrukt Knubbiga, gröna. Finns färska att köpa på Ica Maxi Strömpilen, Umeå
  • Baconfett (eller olja) att steka i
  • 2-3 st Vitlöksklyftor, grovt hackade
  • 1 kg Högrev, i centimeterstora tärningar
  • 2 msk Vetemjöl
  • 1/2 dl Chilipulver
  • 1-1,5 dl Oxbuljong
  • 1 tsk Spiskummin
  • 1 tsk Mexikansk oregano eller vanlig oregano
  • 1 tsk Malda korianderfrön
  • 2 krm Socker
  • Salt, lagom
  • Masa harina, majsmjöl

Anteckning

 

 
Keyword chili

Lämna en kommentar

Recipe Rating




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.