För att laga kalkon i stekpåse behöver du en hel kalkon, och den köper man enklast i frysdisken på ICA eller Coop och låter den tina ett dygn på diskbänken. I det här receptet sparar jag skyn som bildas i stekpåsen efter kalkonen är klar och kokar en sås på den. Gott att servera till helstekt kalkon är förslagsvis ris eller potatismos.
Kalkon i stekpåse är ju en klassiker till Thanksgiving, julhelgerna och påskhelgen som passar att bjuda ett stort sällskap på. Förbered allt i god tid så är det ju bara att ta fram kalkon i stekpåse från ugnen och servera med tillbehör.
Dryck som passar till kalkon i stekpåse är vitt vin, rött vin (pinot noir) och självklart öl. Välj det du tycker bäst om!
Thanksgiving och kalkon i stekpåse
Thanksgiving är en amerikansk högtid som firas den fjärde torsdagen i november varje år. Det är en dag för att vara tacksam och umgås med familj och vänner. Traditionellt sett serveras en stor middag med kalkon som huvudrätt.
Men varför kalkon?
- Pilgrimerna och indianerna: Historien om Thanksgiving går tillbaka till 1621 när ett gäng engelska pilgrimer, som flytt från religiös förföljelse, anlände till Nordamerika. Den första vintern var mycket hård och många dog. De fick hjälp av de lokala indianerna med mat och odlingskunskap. Som ett tack för hjälpen anordnade pilgrimerna en stor fest tillsammans med indianerna där de delade med sig av sin skörd.
- En symbol för överflöd: Kalkon var en vanlig fågel i Nordamerika och fanns i överflöd. Att äta kalkon vid festen var därför ett naturligt val, eftersom det symboliserade tacksamhet för den rika skörden.
- En växande tradition: Även om kalkonen inte var den enda maten som serverades vid den första festen, har den med tiden blivit en symbol för Thanksgiving. I takt med att USA växte och utvecklades blev Thanksgiving en nationell högtid, och kalkonen blev en fast traditionell rätt.
Så, för att sammanfatta: Kalkonen är en viktig del av Thanksgiving-traditionen eftersom den symboliserar tacksamhet för skörden och minner oss om den viktiga hjälpen som pilgrimerna fick från indianerna.
Kalkonens historia
- Ursprung: Kalkonen kommer ursprungligen från Nordamerika där vilda kalkoner lever i skogstrakter.
- Upptäckten: Spanska upptäcktsresande tog med sig kalkoner till Europa på 1500-talet.
- Spridning: Från Europa spred sig kalkonen till andra delar av världen, inklusive Sverige.
- Tamdjur: Idag är kalkonen främst ett tamdjur och uppföds för köttets skull.
- Släktskap: Genetiska studier visar att kalkonen är närmare släkt med fasanfåglar som tjäder och järpe än vad man tidigare trott.
Några intressanta fakta:
- Thanksgiving: Kalkonen är en central del av den amerikanska högtiden Thanksgiving.
- Utseende: Kalkoner är stora fåglar med en karakteristisk ”skallig” huvud och hals.
- Ras: Det finns många olika raser av tamkalkon, varav bronskalkonen är den äldsta.
Kalkon i stekpåse som alternativ till gås på Mårten Gås
Att byta ut gås mot kalkon på Mårten Gås är ett utmärkt alternativ! Båda fåglarna har ett saftigt och smakrikt kött som passar perfekt till höstens festmåltider. Kalkonen har dessutom flera fördelar:
- Lättare att tillaga: Många tycker att kalkon är lättare att tillaga än gås, då den ofta är mindre och har ett jämnare kött.
- Mindre fett: Kalkon innehåller generellt mindre fett än gås, vilket kan vara en fördel för den som vill ha ett lite lättare alternativ.
- Mer lättillgänglig: Kalkon är ofta lättare att få tag på än gås, särskilt utanför Skåne där traditionen med gås är starkast.
Kalkon i stekpåse
Equipment
- 1 stekpåse XL
- steksnöre
- stektermometer
Ingredienser
- 1 hel kalkon, tinad ca 5 kg
- 1/2 citron
Fyllning
- 3/4 påse torkade katrinplommon
- 4 äpplen, tärnade
- 2 st kryddiga ölkorvar
- 1 paket bacon
- 2 dl cashewnötter
- 0,5 dl Calvados
Sås
- 3-4 msk smör till redning
- 3 msk mjöl till redning
- 4-5 dl spad från stekpåsen
- 3-4 dl grädde
- 2-3 msk gelé av valfri smak
- soja
- salt
Instruktioner
- Hacka och blanda ihop fyllningen. Stek allt utom ölkorven lite lätt, häll på calvados och bryn lite till.3/4 påse torkade katrinplommon, 4 äpplen, tärnade, 1 paket bacon, 2 dl cashewnötter, 0,5 dl Calvados
- Låt fyllningen svalna en aning och lägg i den hackade ölkorven.2 st kryddiga ölkorvar
- Skölj kalkonen på in- och utsidan och torka av den med hushållspapper.1 hel kalkon, tinad
- Stoppa sedan fyllningen i kalkonen och bind ihop lårbenen.
- Stoppa den halva citronen där kalkonhuvudet suttit.1/2 citron
- Snitta upp skinnet vid bröstet på kalkonen. Tryck in hela baconskivor under skinnet. Sy ihop med steksnöre och synål.1 paket bacon
- Lägg kalkonen i en stor stekpåse (XL) med bröstet uppåt. Häll i ca. 0,5 dl vatten i stekpåsen. För in en stektermometer där det är som mest kött, ex. bröstet. Förslut stekpåsen ordentligt.
- Temperatur i ugn ska vara 175 grader. Sätt stektermometern på 68-72 grader.
- Räkna på ca. 30 min/kg. Vi hade inne vår kalkon på 4,9 kg i 2 h. Den eftersteks en aning efter uttag i.o.m. att det är så varmt i stekpåsen.
- När den tagits ut, låt den svalna en stund. Tag sedan ut fyllningen.
- Blanda ingredienserna till såsen. Koka upp och låt puttra 5-10 min eller tills den är lagom tjock.3-4 msk smör, 3 msk mjöl, 4-5 dl spad från stekpåsen, 3-4 dl grädde, 2-3 msk gelé av valfri smak, soja, salt
- När kalkonen svalnat en aning, skär upp i fina bitar. Tänk på att försöka få filéerna vid bröstet hela så att det går att få ut fina skivor.
- Servera med sås och fyllning och valfritt tillbehör.
- Njut av kalkonen med en flaska gott vitt vin – mums!
Tillbehör till kalkon
Till kalkonen passar det utmärkt med traditionella tillbehör som:
- Rödvinssås: En rik och smakfull sås som kompletterar kalkonens smak.
- Rostade rotfrukter: Morötter, potatis och palsternacka rostade i ugnen tillsammans med olivolja, rosmarin och vitlök.
- Grönsallad: En fräsch sallad med olika sorters grönsaker och en vinägrett dressing.
jojo! världsklass!
Tackar…
Hälsar gör
Mats
Toppen vad den blev bra. Tack så mycket.
Varsågod, kul att det uppskattas!
låter mycket 80-83 grader
Igelsta kalkon rekommenderar 72
80-83 låter mycket. Ta ut påsen vid 70 låt den ligga en stund till 75 grader
Tack för feedback!
Tack för feedback! Kan nog stämma…
Inte 80-83
Ska vara 68