Jag kunde inte hålla mig, jag kunde inte vänta till helgen! Så redan i torsdags plockade jag fram köttkvarnen och provade att mala lite färs till hamburgare.
Inköpslista hamburgare:
- 300 g chorizo
- 300 g högrev
- 300 g ryggbiff
Jag malde allt tillsammans två gånger i köttkvarnen och formade med hjälp av en rund pepparkaksform dessa köttpucksskönheter:
Sedan värmde jag en stekpanna med smör till hög värme, och stekte dom i exakt 3 min på varje sida. Tänk dock på att dessa burgare var relativt små. Större klumpar behöver sannolikt lite längre tid. Salta rikligt vid stekning. Peppra lite lagom mycket.
Jag blev riktig nöjd måste jag säga, det var ju bara en provlagning. Den färska och egenmalda köttfärsen gör verkligen att hamburgaren får en karaktär; en egen själ. Magiskt!
Osten slängde jag på efter första vändningen, så den fick ligga och riktigt smälta ihop med färsen. 3 minuter stekning på varje sida blev lite för länge, burgaren blev tyvärr helt genomstekt. Nästa gång tänker jag lägga mig på 2 minuter per sida för att få lite röda toner i mitten av hamburgaren.
Tillbehör till hamburgaren:
- Ost, gärna cheddar
- Hellmans majonäs
- Senap & ketchup
- Gul lök (valfritt)
- Tomat
Egenmald högrevsburgare med chorizo och ryggbiff
Equipment
- 1 köttkvarn
Ingredienser
- 300 g högrev
- 300 g chorizo-korv
- 300 g ryggbiff
Instruktioner
- Skär upp köttet i kuber, stoppa i frysen ca 30 min så blir det lättare att mala färsen
- Jag malde färsen två gånger
- Forma puckar av tex en rund pepparkaksform
- Salta & peppra efter smak. Jag körde på rejält med salt.
- Värm en stekpanna till hög värme, släng i en klick smör
- Stek dem 2-3 min på varje sida. Eller till önskad stekgrad.
- Servera med tillbehör och goda hamburgerbröd
Dryckesförslag:
Till en god hemmagjord hamburgare föredrar jag öl, så jag tar gärna en Janne Shuffle från Bryggverket eller en New York Lager(ekologisk) från Nørrebro Brygghus.